Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 07:16 - Япония, далечна и загадъчна страна
Автор: avangardi Категория: Туризъм   
Прочетен: 3522 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 04.08.2009 07:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Kyoto, Киото - град в Япония. Старо название на града — Хейан, Хейан-кё
(яп. 平安京, «столица на Света и спокойствието»). Киото бил столица на Япония в периода Хейан (794—1192).
Бил основан при императора Камму в 793 г. и в основно завършен към 806 г.
www.city.kyoto
image
Киото (в превод столица на столиците) е град в Япония с население 1,5 милиона души. В миналото е била столица на императорска Япония, сега е столица на Област Киото и част от района Осака-Кобе-Киото. Киото е разделен на 11 квартала (ки).

История
Според археологически изследвания първите заселвания на острова датират от преди 10 пр.н.е., но малко са запазените сведения за период до 6 век. През 8 век с разпространението на будизма и опита на последователите му да се месят в политиката на правителство, императорът взима решение да премести столицата далеч от будиското влияние. През 794 г. новата столица Хеянкио се превръща в седалище на императорския двор. По-късно градът е преименуван на Киото (столица-град). Киото остава столица на Япония до преместването й през 1868 г. в Едо (днешно Токио). През Втората световна война въпреки решението на американското правителство да хвърли атомна бомба над града, в крайна сметка Киото е пощаден. Киото е единственият голям град в Япония, в които все още могат да се видят машия - традиционите японски къщи.

Демографски данни
Според статистика от 2005 г. населението на града е 1 474 764 души, 1175 души на км 2. Общата площ на града е 82 790 км 2.

Култура
Киото е считан за културната столица на Япония. По време на Втората световна война цялата страна е бомбардирана, Киото със своите 1 600 будистки храмове, 400 шинтоистки параклиси, дворци, градини и уникална архитектура остава непокътнат и е един от най-запазените градове в Япония. В района на Киото се намират едни от най-известните храмове, дворци и градини:

Кийомидзу-дера - изключителен храм изработен изцяло от дърво, намиращ се високо в планината
Кинкаку-джи - Златният павилион
Гинкаку-джи - Сребърният павилион
Хеян Джингу - Шинтоистки параклис построен през 1895 г.
Риоан-джи - известен със своята каменна градина
Храмът Шункойн
Императорският дворец - дом на японските императори през много векове
Императорската вила Кацура
Киото е познат и с изобилието от етно-ресторанти, в които се предлага традицонна японска кухня.

Икономика
Туризмът е важен отрасъл в икономиката на Киото. Заради богатото си културно наследство градът е посещаван от много чуждестранни училищни групи. Но и многобройни групи туристи също се спират в Киото. Местната идустрия е предимно малки фабрики произвеждащи японски стоки. Кимоната произведени в Киото са изключително известни, поради това и градът остава главния център за производство на кимона. В областта на тежката индустрия, значителен дял се пада на технологиите. Градът е дом на компанията Нинтендо и корпорация ОМРОН.

  image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Златния Храм в Киото


Новите чудеса на света:Храмът Киомизу - Киото, Япония

 

image  

    В Киото, старата столица на Япония и може би най-богатия на исторически ценности град на страната, се намират най-старите храмове - Киомизу. Те представляват комплекс от тридесетина постройки, чието изграждане е започнало в края на периода Нара през 778 година. Повечето от тях са дървени, поради което са били многократно разрушавани и опожарявани през вековете, за да бъдат изградени отново през 1633 година от известния шогун Токугава Иемицу, управлявал в началото на периода Едо.

    Легендата разказва, че мястото за изграждане на храма е било намерено от будисткия свещеник Енчин от града Нара, също древна столица на страната, намиращ се недалече от Киото. Търсейки изворите на реката Йодо, той попада на района в планината Отова, където се намира днес храмът. Чистата вода на водопада край изворите, който сега се намира недалече от основната сграда, е дала и името на Киомизудера (мизу на японски означава вода).

 

    Основната сграда на храма, Хондо, е национално съкровище със своите дървени балкони и неповторим покрив с наклони в няколко посоки. От терасата се разкрива панорамна гледка към планинската околност и към града в ниската й част. Представата за ефирност и летеж се подсилва от няколкоетажната дървена конструкция, върху която е стъпала сградата, за да се компенсира стръмния наклон на терена. Във вътрешността на сградата е разположен религиозен олтар, състоящ се от множество култови фигури на будистката митология. Най-важна от тях е фигурата на Бога с 11 лица.

    Друга забележителна постройка от комплекса е порталната врата Ниомон, която се охранява от две дървени четириметрови фигури, известни като Кралете Дева или още Диамантените воини. От тях идва и името на самия портал (мон значи врата на японски език). Такива врати са характерни за повечето японски храмове и ще бъдат срещани и по-нататък в нашите пътеписни разкази. Те служат като символично преддверие към религиозния комплекс, което напомня на отделна сграда заради покрива над самата врата.

 

    Триетажната пагода Санджуното е най-голямата от своя вид в Япония и съдържа образ на Великото слънце Буда. Пагодата е друга съставна част на всеки будистки храм, представляваща дървена постройка, чийто брой на етажите се определя от броя на покривите по височината на конструкцията.

 

    Към атракциите на комплекса принадлежи и Камъкът на влюбените. Той трябва да бъде достигнат от посетителя от няколко крачки разстояние, което се изминава със затворени очи. Любовните желания ще бъдат изпълнени, ако пристъпвайки туристът попадне точно на камъка. Тази представа се подсилва и от магазинчетата за сувенири на територията на храма, които продават съответни амулети на влюбените, талисмани за здраве, за успешно вземане на изпитите.

Киото Японияmaps.google.com
image
     
     





Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: avangardi
Категория: Изкуство
Прочетен: 8308055
Постинги: 1978
Коментари: 10400
Гласове: 95681
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031